Zaštita starijih osoba od nasilja

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019., održano je predavanje na temu zaštite starijih osoba od nasilja za 40 zaposlenica projekta „Želim raditi, želim pomoći!“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a koji osigurava besplatnu uslugu potpore i podrške za 400 krajnjih korisnika s područja Grada Novske. Budući da se zaposlene žene svakodnevno susreću sa starijim osobama, borave u njihovim domovima, a nakon određenog razdoblja se s njima zbliže i postaju osobe kojima se starije osobe povjeravaju bilo je potrebno upoznati ih i sa zaštitom starijih osoba od nasilja.

Predavanje na temu zaštite starijih osoba od nasilja  je održala ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska, gospođa Ljiljanka Žunić. Ravnateljica je u predavanju istaknula kako je nasilje nad starijim osobama svaki čin koji šteti starijim osobama, a provodi se od strane nekoga kome vjeruju, poput odraslog djeteta, člana obitelji, partnera, njegovatelja ili prijatelja. Kada govorimo o nasilju nad starijim osobama, nije nužno riječ samo o fizičkom i psihičkom zlostavljanju već i o slučajevima osiromašivanja, gladi, ponižavanja, maltretiranja, bespomoćnosti i slično. (Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji svaki oblik nasilja nad starijim osobama je kažnjiv (NN 70/17; čl. 8., stavak 3.)).

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska je prisutne podsjetila kako je, u odnosu i radu sa starijim osobama, jako važno poštivati njihove odluke i prava te ih podsjećati kome se mogu obratiti u slučaju da budu izložene nasilju (policajcima, socijalnim radnicima, liječnicima i osobama iz svoje okoline u koju imaju povjerenja).

Prevencija nasilja nad starijim osobama važna je kako bi se starijim osobama mogla osigurati dostojna starost, materijalna sigurnost i unaprijediti kvaliteta njihova života.

U prevenciji zlostavljanja starijih osoba najvažnija su 3 koraka:

  1. Uvijek poslušati stariju osobu i /ili osobu koja o njoj skrbi ili brine (obiteljski liječnik, susjed, prijatelji, članovi obitelji…).
  2. Reagirati čim postoji i najmanja sumnja na zlostavljanje/zanemarivanje starijih osoba.

Educirati što veći broj osoba o načinima prepoznavanja zlostavljanja/zanemarivanja te mogućnostima prijavljivanja kako bi se postigao što brži i kvalitetniji odgovor s ciljem zaštite starije osobe.